Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η τέχνη του Decoupage ταξιδεύοντας στους αιώνες


Η τέχνη του Decoupage έχει μια μακρά και συναρπαστική ιστορία που μπορεί να αναχθεί σε μια ποικιλία από στυλ από πολλές μακρινές χώρες.


 Κατά τη διάρκεια των αιώνων, υπήρξαν διάσημα πρόσωπα στης Ιστορίας που εξασκήθηκαν και εφάρμοσαν την τέχνη του decoupage,όπως η Μαρία Αντουανέτα, η Madame de Pompadour, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Brummel και πιο πρόσφατα οι Ματίς και Πικάσο. 

Μέχρι και το 12ο αιώνα, Κινέζοι χωρικοί δημιουργούσαν στοιχεία από κομμένα χαρτιά βάφοντας τα με ζωντανά χρώματα για να διακοσμήσουν παράθυρα, λάμπες, κουτιά δώρων και άλλα αντικείμενα. 








Αυτή η κινέζικη πρακτική και εμπειρία για την οποία ήταν απαραίτητη η χρήση ψαλιδιού πιστεύεται ότι προέρχεται από την ανατολική Σιβηρία όπου σχέδια από αποκόμματα χαρτιού διακοσμούσαν αντικείμενα στους τύμβους των νομάδων της Σιβηρίας. Οι τύμβοι χρονολογούνται πριν τη γέννηση του Χριστού.



decoupage,decoupage art,ντεκουπαζ,ντεκουπαζ σε ξυλο,ξυλινα χειροποιητα διακοσμητικα,ζωγραφικη ντεκουπαζ
Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα αυτή η μορφή τέχνης άνθισε σε όλη την Ευρώπη. Έφτασε ακόμα να διεισδύσει και στο παλάτι του Λουδοβίκου 15ου. Κυρίες με καλλιτεχνικές τάσεις και ανησυχίες έκοβαν κομμάτια από εικόνες και τα επικολλούσαν πάνω σε αποθηκευτικά κουτιά για τα καπέλα τους, σε κάδρα για φωτογραφίες και προϊόντα κομμωτικής, προσφέροντας έτσι η τέχνη του decoupage πολλές ώρες ψυχαγωγίας στις κυρίες "της αυλής".




Σήμερα, η τέχνη του decoupage αναβιώνει με έντονο τρόπο σε όλο το κόσμο με ενεργές συντεχνίες στην Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ιαπωνία. Χρωστάμε την τωρινή μας γνώση και τεχνικές σε μεγάλο βαθμό στον Hiram Manning και σε μια μικρή ομάδα αφοσιωμένη και ταλαντούχα η οποία τοποθέτησε ξανά την τέχνη του decoupage στο χάρτη της Αμερικής και έτσι άνοιξε τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι. 

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την ιστορία της τέχνης του decoupage που ξετρύπωσα πρόσφατα στο διαδίκτυο.

Επισκεφθείτε τη γκαλερί των Woody's Crafts για ιδέες και χειροποίητα αντικείμενα διακοσμημένα αποκλειστικά με την τέχνη του decoupage:




Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου: Theo.S.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου