Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Ιστορία της Τέχνης του Decoupage

ιστορια του ντεκουπαζ,ξυλινη μπιζουτιερα με ντεκουπαζ,χειροποιητα διακοσμητικα με ντεκουπαζ,ντεκουπαζ σε ξυλοΗ λέξη «Decoupage» προέρχεται από τη γαλλική λέξη «Decouper» που σημαίνει «κόβω».


Η τεχνική του Decoupage έχει πολλή μεγάλη ιστορία που σύμφωνα με τους ειδικούς προέρχεται από την ανατολική Σιβηρία όπου οι νομαδικές φυλές χρησιμοποιούσαν κομμάτια από ύφασμα και κυρίως τσόχα για να στολίσουν τους τάφους των νεκρών τους.

Από το 12ο αιώνα αυτή η τεχνική έφτασε στην Κίνα, όπου οι Κινέζοι χωρικοί έφτιαχναν πολύχρωμα χαρτοστολίδια με τα οποία στόλιζαν τα παράθυρα και άλλα αντικείμενα. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική για να στολίσουν έπιπλα καινούργια ή παλιά τα οποία γίνονταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά.


ιστορια του ντεκουπαζ,ξυλινη χειροποιητα κλειδοθηκη με τεχνικη ντεκουπαζ,ξυλινα χειροποιητα διακοσμητικα με ντεκουπαζ,ντεκουπαζ σε ξυλο


ιστορια του ντεκουπαζ,ξυλινη φακελοθηκη με τεχνικη ντεκουπαζ,ντεκουπαζ σε ξυλο,χειροποιητα διακοσμητικα με ντεκουπαζ


Στην Ευρώπη το decoupage ήρθε τον 17ο αιώνα με τους Βενετούς που διακοσμούσαν τα έπιπλα χρησιμοποιώντας το απόμακρο ανατολικό βουλοκέρι, το λεγόμενο «lacca contrafatta» (απομίμηση λάκας). Οι βιοτέχνες της Βενετίας έκοβαν χρωματισμένα σχέδια τα κολλούσαν στα διάφορα αντικείμενα και μετά περνούσαν πολλές στρώσεις βερνίκι. Έτσι κατασκεύαζαν έπιπλα και διάφορα άλλα αντικείμενα που έμοιαζαν με τα δημοφιλή της Κίνας.

Η τεχνική decoupage είναι μια μορφή τέχνης η οποία ανθεί και αγαπιέται και σήμερα, ύστερα από τόσους αιώνες. Στο παρελθόν αρκετά γνωστά πρόσωπα της ιστορίας ήταν θαυμαστές του decoupage όπως η Μαρία Αντουανέτα, η Μαντάμ ντε Ποπαντούρ, ο Λόρδος Βύρωνας, ακόμα και ο Πικάσσο.

ιστορια του ντεκουπαζ, ξυλινο διακοσμητικο ημερολογιο με τεχνικη ντεκουπαζ,ξυλινα χειροποιητα διακοσμητικα με ντεκουπαζ,ντεκουπαζ σε ξυλο


ιστορια του ντεκουπαζ,ξυλινος χειροποιητος δισκος με τεχνικη ντεκουπαζ,ξυλινα χειροποιητα διακοσμητικά με ντεκουπαζ,ντεκουπαζ σε ξυλοΤο decoupage αναπτύχθηκε και σε άλλες χώρες όπου δίνονταν και διαφορετική ονομασία. Για παράδειγμα οι Γάλλοι το ονόμασαν "laque pauvre" δηλ. το βερνίκι των φτωχών. Στη Γερμανία και την Αυστρία το αποτέλεσμα του decoupage ήταν πιο «βαρύ» ακολουθώντας το χαρακτήρα των επίπλων Biedermeir, όπου χρησιμοποιούσαν ανάγλυφες εικόνες. Στη Σκανδιναβία βρίσκουμε μονότονα και ασπρόμαυρα χαρακτικά τα οποία βάφονταν με σκούρο πράσινο και σομόν χρώμα. Στην Πολωνία τα έργα ήταν λαμπερά και τα σχέδια ήταν σε χρωματιστό γυαλιστερό χαρτί, ενώ στην Αυστραλία χρησιμοποιούν τις τεχνικές των Βενετών του 1700.

ξυλινο χειροποιητο ρολοι τοιχου με τεχνικη ντεκουπαζ,ντεκουπαζ σε ξυλο,ξυλινα χειροποιητα διακοσμητικα με ντεκουπαζ,ιστορια του ντεκουπαζ


ξυλινα χειροποιητα παιδικα καδρα με τεχνικη ντεκουπαζ,ντεκουπαζ σε ξυλο,ξυλινα χειροποιητα διακοσμητικα με ντεκουπαζ,ιστορια του ντεκουπαζ


Σήμερα πολλοί είναι οι λάτρεις της τεχνικής decoupage καθώς είναι μια διακοσμητική τέχνη με πολλές δυνατότητες έκφρασης. Ο καθένας μπορεί να βρει δημιουργίες ανάλογα με το γούστο του τόσο σε χρηστικά αντικείμενα όσο και σε δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου