Η λέξη «Decoupage» προέρχεται από τη γαλλική λέξη «Decouper» που σημαίνει «κόβω».
Η τεχνική του Decoupage έχει πολλή μεγάλη ιστορία που σύμφωνα με τους ειδικούς προέρχεται από την ανατολική Σιβηρία όπου οι νομαδικές φυλές χρησιμοποιούσαν κομμάτια από ύφασμα και κυρίως τσόχα για να στολίσουν τους τάφους των νεκρών τους.
Από το 12ο αιώνα αυτή η τεχνική έφτασε στην Κίνα, όπου οι Κινέζοι χωρικοί έφτιαχναν πολύχρωμα χαρτοστολίδια με τα οποία στόλιζαν τα παράθυρα και άλλα αντικείμενα. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική για να στολίσουν έπιπλα καινούργια ή παλιά τα οποία γίνονταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
Στην Ευρώπη το decoupage ήρθε τον 17ο αιώνα με τους Βενετούς που διακοσμούσαν τα έπιπλα χρησιμοποιώντας το απόμακρο ανατολικό βουλοκέρι, το λεγόμενο «lacca contrafatta» (απομίμηση λάκας). Οι βιοτέχνες της Βενετίας έκοβαν χρωματισμένα σχέδια τα κολλούσαν στα διάφορα αντικείμενα και μετά περνούσαν πολλές στρώσεις βερνίκι. Έτσι κατασκεύαζαν έπιπλα και διάφορα άλλα αντικείμενα που έμοιαζαν με τα δημοφιλή της Κίνας.
Η τεχνική decoupage είναι μια μορφή τέχνης η οποία ανθεί και αγαπιέται και σήμερα, ύστερα από τόσους αιώνες. Στο παρελθόν αρκετά γνωστά πρόσωπα της ιστορίας ήταν θαυμαστές του decoupage όπως η Μαρία Αντουανέτα, η Μαντάμ ντε Ποπαντούρ, ο Λόρδος Βύρωνας, ακόμα και ο Πικάσσο.
Το decoupage αναπτύχθηκε και σε άλλες χώρες όπου δίνονταν και διαφορετική ονομασία. Για παράδειγμα οι Γάλλοι το ονόμασαν "laque pauvre" δηλ. το βερνίκι των φτωχών. Στη Γερμανία και την Αυστρία το αποτέλεσμα του decoupage ήταν πιο «βαρύ» ακολουθώντας το χαρακτήρα των επίπλων Biedermeir, όπου χρησιμοποιούσαν ανάγλυφες εικόνες. Στη Σκανδιναβία βρίσκουμε μονότονα και ασπρόμαυρα χαρακτικά τα οποία βάφονταν με σκούρο πράσινο και σομόν χρώμα. Στην Πολωνία τα έργα ήταν λαμπερά και τα σχέδια ήταν σε χρωματιστό γυαλιστερό χαρτί, ενώ στην Αυστραλία χρησιμοποιούν τις τεχνικές των Βενετών του 1700.
Σήμερα πολλοί είναι οι λάτρεις της τεχνικής decoupage καθώς είναι μια διακοσμητική τέχνη με πολλές δυνατότητες έκφρασης. Ο καθένας μπορεί να βρει δημιουργίες ανάλογα με το γούστο του τόσο σε χρηστικά αντικείμενα όσο και σε δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Πηγή Άρθρου: http://j.mp/artdecoupage-istoria-tou-decoupage
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου