Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης για τα Χρώματα Κιμωλίας-Chalk Paints

 

πως να εφαρμοσετε με επιτυχια τα χρωματα κιμωλιας chalk paints, παλαιωση με χρωματα κιμωλιας

Πρόκειται, γενικά, για υδατοδιαλυτά χρώματα αυξημένης καλυπτικότητας σε υγρή μορφή και τα οποία σε σχέση με το απλό χρώμα νερού για ξύλο (ρεπουλίνη νερού) προσδίδουν μια περισσότερο  ματ και "απαλή" υφή στην επιφάνεια που θα εφαρμοστούν, περίπου σαν αυτή της κιμωλίας (chalk).

Από αυτό το γεγονός προέρχεται και η ονομασία τους και όχι επειδή υποχρεωτικά περιλαμβάνεται κιμωλία στα συστατικά τους, αν και η σύσταση, τα χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές διαφέρουν αρκετά ανάλογα με την κάθε εταιρία παραγωγής τέτοιων χρωμάτων. 

πως να εφαρμοσετε με επιτυχια τα χρωματα κιμωλιας chalk paints, παλαιωση με χρωματα κιμωλιας

Η τεχνική παλαίωσης, συντήρησης και βαψίματος επίπλων είναι μια διαδικασία-τέχνη τόσο παλιά όσο και το ...ξύλο και εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι επαγγελματίες του είδους επί ...αιώνες δούλευαν ασφαλώς χωρίς την χρήση-βοήθεια αυτών των χρωμάτων νέας γενιάς.  

Με την έννοια αυτή τα χρώματα κιμωλίας δεν είναι ...μονόδρομος ούτε και τα μοναδικά κατάλληλα για το βάψιμο-παλαίωση επίπλων/αντικειμένων, απλά κάνουν σαφώς ευκολότερη την όλη διαδικασία, ειδικά για ερασιτέχνες στην προσπάθειά τους να δώσουν σε έπιπλα/αντικείμενα vintage ύφος-όψη, με τον μικρότερο δυνατό κόπο κυρίως σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της κάθε ήδη βαμμένης επιφάνειας για να δεχτεί το νέο χρώμα. 

πως να εφαρμοσετε με επιτυχια τα χρωματα κιμωλιας chalk paints, παλαιωση με χρωματα κιμωλιας

Τα συγκεκριμένα χρώματα στο εξωτερικό κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται κυρίως για την βαφή-τεχνητή παλαίωση επίπλων εδώ και δεκαετίες, στην χώρα μας έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και πλέον θα βρείτε και στην Ελληνική αγορά πληθώρα χρωμάτων κιμωλίας, τόσο εισαγόμενα όσο και εγχώριας παραγωγής.

Ο βασικός τρόπος εφαρμογής τους δεν είναι πολύ διαφορετικός από την γενική διαδικασία βαψίματος-παλαίωσης με απλά ακρυλικά χρώματα εκτός από κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μάρκας π.χ τον βαθμό καλυπτικότητας, αν το χρώμα μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι απευθείας πάνω σε μία ήδη βαμμένη, ακόμη και εντελώς λεία-"γυαλιστερή" επιφάνεια ή λουστραρισμένα έπιπλα χωρίς να προηγηθεί ιδιαίτερο τρίψιμο και πέρασμα με κάποιο υπόστρωμα-αστάρι, κλπ. και με μόνη γενική διαφορά σε σχέση με τα απλά χρώματα για ξύλο ότι στο τέλος κάθε εφαρμογής χρώματος κιμωλίας, λόγω της μεγάλης απορροφητικότητας τους,  θα πρέπει το χρώμα να "κλείσει" με κερί (wax), ώστε να προστατευθεί πλήρως η επεξεργασμένη επιφάνεια από νερό, φθορές κλπ.

πως να εφαρμοσετε με επιτυχια τα χρωματα κιμωλιας chalk paints, παλαιωση με χρωματα κιμωλιας

Αντί για κερί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και βερνίκι, αλλά και πάλι για να έχετε μόνιμο και εγγυημένα ανεπηρέαστο από τον χρόνο αποτέλεσμα, αυτό θα πρέπει να είναι το αντίστοιχο που προτείνει για τα χρώματά της η κάθε μάρκα-εταιρία.

Όλες οι εταιρίες/μάρκες χρωμάτων κιμωλίας διαθέτουν αντίστοιχα προϊόντα σε κερί ή λάδι, άχρωμα/διαφανή ή χρωματισμένα (dark wax). Το χρωματισμένο - σκούρο κερί εφαρμόζεται μετά το διαφανές και δημιουργεί όψη φυσικής παλαίωσης, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό ειδικά για την παλαίωση επίπλων στην κλασσική κρεμ-αντικέ απόχρωση την οποία μπορείτε να πετύχετε βάφοντας με λευκό χρώμα και ολοκληρώνοντας  με σκούρο κερί.   

Αν και σε γενικές γραμμές ο τρόπος εφαρμογής του κεριού στην τελική φάση επεξεργασίας οποιασδήποτε επιφάνειας με χρώμα κιμωλίας είναι απλός και ίδιος,  κάθε εταιρία/μάρκα χρωμάτων έχει τις δικές της προδιαγραφές. Γι΄αυτό και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες εφαρμογής κάθε προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε, πέρα από τον γενικό κανόνα ότι το Dark Wax δεν αντικαθιστά το διαφανές, με το οποίο και θα πρέπει απαραίτητα να περαστεί το βαμμένο έπιπλο μετά το βάψιμο του και ανεξάρτητα αν στην συνέχεια θα τονίσετε κάποια σημεία ή και ολόκληρη την επιφάνεια του με σκούρο κερί. 


Μια ακόμη, γενική, διαφορά είναι ότι κατά κανόνα τα χρώματα κιμωλίας δίνουν καλύτερο και πιο "φυσικό" αποτέλεσμα κατά την εφαρμογή τους, ακόμη και σε πολύ μεγάλες επιφάνειες, με χρήση βούρτσας-πινέλου και όχι ρολό βαψίματος, κάτι που βεβαίως στις τεχνικές παλαίωσης επίπλων ισχύει έως ένα βαθμό και κατά την χρήση απλών ακρυλικών χρωμάτων.

πως να εφαρμοσετε με επιτυχια τα χρωματα κιμωλιας chalk paints, παλαιωση με χρωματα κιμωλιας

Όμως η διαφορά στο αποτέλεσμα ανάμεσα στην εφαρμογή με βούρτσα ή πινέλο και εκείνη με ρολό είναι πιο εμφανής και καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα με την χρήση χρωμάτων κιμωλίας..."


Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ.



Πηγή κειμένου και εικόνων: soulouposeto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου